Israelisch dansen in Amsterdam bij RIKUDEY-AM

Kennismaking

Wat zijn IsraŽlische dansen?

IsraŽlische dans onderscheidt zich van veel andere vormen van volksdans doordat er nog elke dag nieuwe dansen gemaakt worden. Veel nieuwe 'songs' worden voorzien van een eigen dans. Je kan deze dansvorm beschouwen als een echte volkssport, want in IsraŽl doen zo'n 200.000 mensen IsraŽlische dansen. Jaarlijks vindt in IsraŽl een grootschalig dansfestival plaats in de stad Karmiel. Dit festival trekt 250.000 bezoekers. Waren er in 1944 nog slechts 6 echte IsraŽlische dansen, nu zijn het er al meer dan 4.000. Er zijn in IsraŽl wekelijks ca. 250 danssessies en ongeveer evenveel in de rest van de wereld. Er zijn weinig andere volksdansvormen, die niet alleen in eigen land maar ook in de rest van de wereld zo populair zijn.

IsraŽlisch dansen is een energieke vorm van dansen op eigentijdse muziek. De dansen zitten vol draaien, sprongen en armbewegingen. In zoverre kun je het best met sport vergelijken. Aan de andere kant zijn er rustige dansen waarbij je heerlijk weg kan dromen. De betekenis van de liedteksten kan variŽren van prachtige poŽzie, bijbelteksten, strijdliederen tot moderne liefdesliedjes. Doordat de joden over heel Europa verspreid hebben gewoond zijn er vele invloeden merkbaar in de IsraŽlische dans: Arabisch, Spaans, Oost-Europees, Jemenitisch e.d. Dat maakt deze dansvorm zeer veelzijdig.

Mijn programma is afwisselend: verschillende dansstijlen, langzaam en snel, gemakkelijk en moeilijk(er), van verschillende choreografen, etc. Veel dansen worden in een kring gedaan, maar ook regelmatig met een partner. Aangezien er meer vrouwen dan mannen dansen in Nederland is het heel gebruikelijk dat bij de parendansen twee vrouwen met elkaar dansen. Je hoeft geen vaste danspartner te hebben.

Indeling van de lesavond

Mijn lesavond begint altijd met eenvoudige dansen, waarbij de meest voorkomende basispassen geoefend worden. Maar ook leg ik sommige iets moeilijkere dansen van de middengroep in een extra rustig tempo uit. In de loop van de avond gaat het niveau steeds een stapje omhoog. Dat betekent dat er een paar overlapmomenten zijn tussen de verschillende niveaus. Men kan komen en gaan wanneer men wil (eventueel in overleg).

Voorzieningen

We dansen in de gymzaal van een basisschool. De zaal heeft een vloer die zeer geschikt is voor IsraŽlische dans. Je kunt je ter plaatse omkleden. Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen. Er zijn twee pauzes, respectievelijk rond 20.30 en 22.00 uur.

Kleding advies

Je hoeft geen speciale kleding aan te schaffen. Een gemakkelijk zittende broek, een T-shirt en een paar flexibele (sport)schoenen zijn voldoende om mee te beginnen. Je kunt later evt. speciale dansschoenen aanschaffen.