Israelisch dansen in Amsterdam bij RIKUDEY-AM

Docente

Mijn naam is Angela Reutlinger. Sinds 1972 houd ik me bezig met volksdansen en geef sinds 1973 les eerst aan kinderen en later ook aan volwassenen. In 1981 behaalde ik mijn kaderdiploma en in l992 werd mij een benoembaarheidsverklaring toegekend door het ministerie van WVC voor mijn specialisatie IsraŽlische dans.

Sinds 1985 geef ik full-time les verdeeld over gemiddeld 10 groepen en geef ik workshops in binnen- en buitenland. Daarnaast heb ik gedurende 24 jaar een demonstratiegroep geleid, die optrad met dansen uit Ierland, Mexico en ArgentiniŽ. Bijna 30 jaar gaf ik internationaal en IsraŽlisch in Almere. Met ingang van 1993 heb ik een eigen jaarcursus IsraŽlische dans opgezet in Amsterdam en tevens op elke 2de zaterdag van de maand een IsraŽlische instuif. Ook in Nijkerk geef ik naast internationaal het hele jaar IsraŽlisch. Vanaf 1994 organiseer ik in Handel (Noord-Brabant) in "De Weyst" elk jaar een tweetal weekeinden met IsraŽlische dans en zang; in het voorjaar onder de noemer "niet moeilijk is ook leuk!" en in het najaar voor "gevorderden"; beide weekeinden met een thema. In mijn weekenden ligt de nadruk op gezellig samen dansen en niet zozeer op "lekker veel, lekker moeilijk".

Ik leerde mijn IsraŽlische repertoire van vele goede choreografen/dansleiders zoals Dani Dassa, Moshiko, Shmulik Gov-Ari, Eddy en Yoram Sasson , Jonathan Gabay, Shlomo Maman, Moshe Telem, Meir Shem-Tov, Yankele Levi, Mishael en Dudu Barzilay, Gadi Biton, Gert-Jan van Ammerkate, Vincent Parodi, Bonny Piha en vele anderen. Veel choreografen zijn persoonlijke vrienden geworden en regelmatig nodig ik ťťn van hen uit als gastdocent in mijn eigen les.

Zelf was ik verschillende malen in IsraŽl. Het volksdansen daar is in een enorme stroomversnelling gekomen en ik maak als gevolg daarvan nu onderscheid tussen "volksdans"en "IsraŽlische dans". Er valt geen scherpe grens te trekken, dat is een gevoelskwestie. Ik sta overigens uiterst kritisch tegenover het nieuwe dansmateriaal en leer dan ook niet klakkeloos elke nieuwe dans aan. In mijn cursussen probeer ik een zo groot mogelijke verscheidenheid aan dansen aan te leren uit verschillende periodes en diverse stijlen, waarbij mijn liefde voor Debka's en Jemenitisch duidelijk naar voren komt.

Ik heb een boek geschreven over Arabische invloeden op de IsraŽlische volksdans: Van Dabkeh tot Debka (uitgegeven bij Nevofoon). Tevens heb ik mijn medewerking verleend aan de tot stand koming van verschillende CD's en bijbehorende boekjes (die ik ook naar het Duits vertaald heb) onder het Syncoop-label: internationaal programma: Mix 2, 4, 5, 6, 7, 8 en Dance with the Dutch; IsraŽlisch programma: Simchu na en Kol hakavod; kinderdans: Confetti en tenslotte werkte ik mee aan een boek met verklaring van de tekens van Romanotatie.